Wat kun je zelf doen?

Photo by Mimi Thian on Unsplash
Denk na voordat je op een link in een e-mail klikt, blijf je nieuwsgierigheid de baas

Klik nooit zomaar op een link in een e-mail. Meestal zijn de mails zo geschreven dat ze nieuwsgierigheid opwekken en de indruk geven dat er haast bij is. Dit is natuurlijk bedoelt om je op de link uit het bericht te laten klikken waardoor er kwaadaardige software op je computer geïnstalleerd wordt. Kijk dus goed of de afzender echt is en controleer dat ook! We komen daar later nog uitgebreid op terug.

Vergrendel je computer als je er niet achter zit

Wat je ook nooit moet vergeten is om je computer, laptop, tablet of telefoon te vergrendelen als je er niet bij in de buurt bent. Een ander heeft dan eenvoudig toegang tot de gegevens en programma’s op deze apparaten en kan onder je naam allerlei acties uitvoeren. Dit kan hele vervelende consequenties hebben en men zal jou er voor verantwoordelijk houden ook al heb je zelf niets misdaan.

Stop geen onbekende USB-sticks in je computer

Een bekende truc van hackers is om USB-sticks met kwaadaardige software zoals virussen en software om in te breken, achter te laten in en om kantoren van een doelwit. De meeste mensen zijn nieuwsgierig en willen graag weten wat er op de USB-stick staat. Zeker als er bijvoorbeeld een sticker met ‘vertrouwelijk’ op de USB-stick geplakt is.

Als iemand dan zo’n USB-stick vindt op de parkeerplaats zal hij of zij geneigd zijn om deze in een computer te steken en besmet dan vervolgens het hele bedrijfsnetwerk. In eerste instantie valt dit niet eens op totdat er maanden later blijkt dat een hacker belangrijke gegevens gestolen heeft of systemen heeft aangepast. De gevolgen kunnen catastrofaal zijn.

Laat geen anderen gebruik maken van je accounts

Laat nooit anderen gebruik maken van je accounts. Soms lijkt dit handig vanwege vakanties of ziekte of omdat sommige procedures omslachtig zijn. Maar dat is niet voor niets. Het moet altijd traceerbaar zijn wat een gebruiker in een systeem of programma gedaan heeft.  Er is ook vaak sprake van functiescheiding om fraude en onrechtmatig gebruik te voorkomen. Als je je account aan een ander uitleent, saboteer je dus dit veiligheidsmechanisme en je moet niet raar kijken als je werkgever je hierom ontslaat.

Weet wat je moet doen als je toch per ongeluk op een dubieuze link klikt

Wees goed op de hoogte wat je moet doen als het toch fout lijkt te gaan. Ken de werkwijzen binnen het bedrijf of weet vooraf wie je kan bellen. Als dit niet duidelijk is, vraag er dan naar bij je leidinggevende. Een informatiebeveiligingsincident is meestal een stressvolle situatie. Het is dan geen goed moment om dan nog van alles te moeten uitzoeken.

Previous

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *