Introductie

Introductie

Welkom bij deze cursus Internet op de werkplek
Deze cursus is bedoelt voor personen die zakelijk gebruik maken van internet. En dat is tegenwoordig bijna iedereen.

Met alle voordelen die internet gebracht heeft zijn er ook tal van nadelige gevolgen. Zoals de criminaliteit die zich voor een groot deel van de straat naar de digitale snelweg verplaatst heeft en daardoor ook de internationalisering van online misdaad.

In deze cursus zal ik je de beginselen bijbrengen om jezelf hiertegen te wapenen. Misschien ben je al deel bekend met de methodes die misdadigers gebruiken om je in de val te lokken of hoe je dit kan voorkomen. Maar het kan nooit geen kwaad om dit nog een keer te herhalen of daar nog wat kennis aan toe te voegen.

Photo by Belinda Fewings on Unsplash

Waarom?

Internet is niet alleen maar meer de verantwoordelijkheid van de IT-afdeling.

Als je internet gebruikt op of voor je werk, is veilig gebruik hiervan niet alleen de verantwoordelijkheid van de IT-afdeling. Natuurlijk moet de IT-afdeling maatregelen nemen om internet goed te beveiligen, maar tegen sommige aanvallen kun je bijna geen technische maatregelen nemen. Tenzij je het internetgebruik helemaal afsluit voor de eindgebruikers, maar dat is natuurlijk ook geen oplossing. En maakt het zelfs gevaarlijker want dan gaan mensen er omheen werken met hun eigen telefoons en tablets.

Steeds meer mensen werken vanuit huis of maken gebruik van ‘Bring Your Own Device’.

Dit brengt me bij het volgende punt. Tot een paar jaar geleden was er een duidelijke splitsing tussen apparatuur die door het bedrijf verstrekt werd en je eigen computer en telefoon. Wie op kantoor zat had een pc en een vaste telefoon, wie veel onderweg was kreeg een laptop en een mobieltje van de zaak.

Door de voortschrijdende techniek en andere manieren van werken zoals flex werkplekken is die situatie bij veel organisaties nu totaal anders. Werknemers krijgen tegenwoordig een laptop die zowel op het werk als thuis te gebruiken is. Of ze hebben de mogelijkheid om met hun eigen pc op het bedrijfsnetwerk in te loggen. Ook bieden veel organisaties de mogelijkheid om bedrijfsmail te ontvangen of te kunnen chatten met collega’s op de privé telefoon of tablet.

Dit is natuurlijk handig, maar brengt ook risico’s met zich mee. Als werknemers op hun eigen apparatuur gehackt worden heeft dit mogelijk ook consequenties voor de organisatie waar ze voor werken en omgekeerd.

Het bekende spreekwoord ‘een ketting is even sterk als de zwakste schakel’ is ook van toepassing op het gebruik van internet binnen een organisatie. Dit betekent dat iedereen binnen de organisatie zijn of haar steentje moet bijdragen om kwaadwillende buitenstaanders en hackers buiten de deur te houden.

Een ketting is even sterk als de zwakste schakel. Het is dus belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt.

Het is tegenwoordig niet meer de vraag of je een aanval, een hackpoging of internetoplichting kan verwachten, maar wanneer en met welke intensiteit en methodes. In 2018 zijn 1,2 miljoen Nederlanders het slachtoffer geworden van een vorm van internetcriminaliteit. Dit geeft dus aan hoe groot het probleem is. De gevolgen worden ook steeds groter. Zoals je verderop in de cursus zult zien worden bedrijven regelmatig compleet lamgelegd door cybercriminelen.

Het is tegenwoordig niet de vraag of je getroffen wordt door cybercrime maar wanneer. Ook de gevolgen worden steeds groter.

Previous

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *