have i been pwned?

Het is een tragisch gegeven dat er al jarenlang ontzettend slecht wordt omgegaan met de persoonlijke gegevens van internetgebruikers. Keer op keer worden gigantische databases gehackt met daarin miljoenen en soms miljarden gebruikersnamen, e-mailadressen en wachtwoorden. Al deze gegevens worden verhandeld of op dubieuze fora op darknet gedumpt. Zodat ze misbruikt kunnen worden door andere hackers, spammers en oplichters. Behalve wat reputatieschade en relatief kleine boetes komen de meeste bedrijven er met weinig kleerscheuren vanaf.

Je zou verwachten dat het om kleine en dubieuze websites gaat of om pornosites. Maar dat is vaak niet het geval. Heel veel hacks vinden plaats bij websites van gigantische bedrijven met een goede reputatie. Zoals Adobe, LinkedIn, Facebook, last.fm en Dropbox. Het ziet er niet naar uit dat dit de komende jaren veel beter gaat worden.

Maak het de hacker moeilijker

Het is dus meer dan ooit van belang om regelmatig je wachtwoorden te updaten. En niet steeds dezelfde wachtwoorden te gebruiken bij verschillende sites. Nog beter kun je gebruik maken van tweestapsverifcatie hiermee maak je het een potentiële internetcrimineel eens stuk moeilijker om je accounts te hacken.

De kans is groot dat een van je accounts die je in de afgelopen jaren hebt aangemaakt op een website al eens een keer gehackt is. Om dit zeker te weten kun je dit opzoeken op de website haveibeenpwned.com Je kunt daar teruglezen of je gegevens al eens een keer gestolen zijn. En wanneer en bij welke hack dit gebeurt is. Ook kun je een waarschuwing instellen zodat je een seintje krijgt van haveibeenpwned.com als je gegevens voorkomen bij een nieuw gegevenslek.

Hoe kun je jezelf beschermen?

Het is onmogelijk om te voorkomen dat je gegevens gestolen worden bij een of andere website waar je ooit een account aangemaakt hebt. Wat kun je dan wel doen?

GDPR

Hopelijk brengt de GDPR-wetgeving verandering in de lakse houding ten opzichte van informatiebeveiliging. Helaas geldt deze wetgeving alleen voor Europa, maar de boetes kunnen flink oplopen. Zelfs tot 20 miljoen Euro of 4% van de wereldwijde jaaromzet, afhankelijk van welk bedrag hoger is. En de boetes worden ook daadwerkelijk uitgedeeld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *